Turska umjetnica Betül Burnaz u Mostar donijela simbiozu istoka i zapada kroz 33 likovna djela
Kasım 18, 2016

U prostorijama Yunus Emre instituta u Mostaru večeras je otvarana izložbe apstraktne umjetnosti pod nazivom “Segment kruženja”, turske umjetnice Betül Burnaz, koja je gradu na Neretvi donijela sintezu Istoka i Zapada, javlja Anadolu Agency (AA).

Autorica ove izložbe Betül Burnaz u Mostaru predstavlja 33 originalna likovna djela apstraktne umjetnosti s imenom Allaha džellešanuhu koja su nastala kao sinteza Istoka i Zapada.t.

Rođena je i odrasla na Istoku, a obrazovana na Zapadu, što daje poseban pečat njezinim djelima. Umjetnica na svojim radovima uspješno stvara sintezu elemenata obje civilizacije, kreirajući jedinstvene radove čime je izgradila prepoznatljivi stil u svijetu umjetnosti.

“Kao temu sam postavila specifičan način na koji se može napisati ime Allaha džellešanuhu. Kroz različite geometrijske oblike koji se vide na slikama pokušala sam napisati ime Allaha džellešanuhu. Grafika je ta koja ističe ime. Za pozadinu sam koristila akrilne boje i za svaki specifičan oblik sam tražila posebnu boju i posebnu pozadinu”, kazala je umjetnica za Anadolu Agency (AA).

Izrazila je zadovoljstvo što se sa svojim djelima po prvi put predstavila u Mostaru, gradu koji, kako je naglasila, u njezinom srcu zauzima posebno mjesto.

“Mostar je prekrasan grad. Ovdje sam bila prije 15 godina i jako sam sretna što sam sada ovdje i što prvi put imam svoju vlastitu izložbu”, kazale je autorica, zahvalna Institutu Yunus Emre u Mostaru što joj je omogućio da se predstavi sa svojim djelima u gradu na Neretvi i time započne turneju gostovanja po Balkanu.

Iako se bavi apstraktnom umjetnošću i ne bavi se određenim motivima, te se ne može očekivati njezina slika Starog mosta, kazala je da će svojim djelima, bez sumnje, utkati osjećaje koje joj budi Stari most i Mostar.

Izložba “Segment kruženja” je okupila veliki broj gostiju među kojima je bila i generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli.

Za sve koji nisu bili u mogućnosti doći večeras, u prostorijama Instituta Yunus Emre u Mostaru izložba će ostati otvorena do 30. studenog, nakon čega će započeti njezina velika turneja i predstavljanje širom Balkana.